Tandblekning Ordlista

Här går vi igenom vanliga ord och termer som förekommer inom tandblekning. Den här listan fylls på och uppdateras då och då.

Emalj

Tandens yttersta skal. Emaljen är helt genomskinlig och släpper igenom ljus så att dentinet syns.

Tandben

Tandben är den del av tanden som sitter under emaljen och går ner i tandroten.

Pulpa

Under emaljen finns tandbenet och tandens mjuka kärna som kallas pulpa. I pulpan finns nerver och blodkärl.

Tandhals

Området mellan kronan och roten kallas tandhalsen.Tandens fäste består av tandkött (gingivan), rothinna och rotcement.

Krona

Krona är den del av tanden som man kan ”se”, dvs. delen som är ovanför roten.

Rot

Den del av tanden som ligger inbäddad i tandköttet.

Fasad

Ett porslinsskal som sätts på de naturliga tänderna för att skapa ett bländande vitt leende. Utförs på tandklinik och håller i princip livet ut.

Blekmedel

Den ingrediens i blekgelen som gör tänderna vitare. Blekmedlet består oftast av karbamidperoxid men kan även utgöras av väteperoxid.

Kalcium

En stor del av tänderna består av kalcium. Kalcium finns även i saliven och hjälper till att laga bakterieangrepp på tandens yta.

Väteperoxid

Väteperoxid, tidigare även kallat vätesuperoxid och även salufört i Sverige under varumärket Oxygenol, är en kemisk förening med formeln H2O2. (Från Wikipedia) Väteperoxid används som blekmedel inom industrin eller för tillexempel tandblekning. Väteperoxid finns i olika styrkor för olika användningsområden en 3% lösning kan användas för sårtvätt till tandblekning används 6% upp till 35% lösning.

Karbamidperoxid

Karbamidperoxid även kallad Urea peroxid, Urea Väteperoxid, är en förening av Urea (karbamid) och Väteperoxid (CH6N2O3, eller CH4N2O.H2O2). Karbamidperoxid har flera användingsområden bla sårtvätt lösa öronvax och bleka tänder med. En 18% lösning av karbamidperoxid motsvarar 6% väteperoxid. För att karbamidperoxiden skall kunna användas som blekmedel måsten den brytas ned till väteperoxid denna process tar ca 20minuter till en halvtimma. Det är först därefter som agenten påbörjar blekningsprocessen.

Hydrogenperoxid

Hydrogen peroxid eller Hydrogenperoxid är engelska för Väteperoxid H2O2… En anledning att använda den engelska översättningen kan vara i marknadsföringssyfte. Väteperoxid i höga koncentrationer får inte säljas till slutkund i OTC handeln eller via webshopar.

Tandblekningspenna

Med en tandblekningspenna trycker du först ut lite gel ur pennan och penslar sedan på dina tänder. Läs vår introduktion till tandblekningspennor här

Tandblekningskit

Ett tandblekningskit innehåller allt du behöver för att bleka dina tänderna hemma. Ett vanligt kit innehåller tandskenor, blekgel och bruksanvisningar. Läs vår prisjämförelse av tandblekningskit här.

Blekgel

När du bleker dina tänder placerar du blekgel i dina tandskenor innan du pressar dem mot dina tänder. Läs vår prisjämförelse av blekgel här

3eo.biz [14]